Jon Eikemo
(f. 1939)

Livsverk og karriere

Jon Eikemo har hatt en imponerende karriere siden debuten som skuespiller i 1961 på Riksteateret, der han ble værende de neste tre årene. Siden har han vært engasjert ved Fjernsynsteatret, Det Norske Teatret, Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Oslo Nye Teater.

Eikemo har også bred erfaring fra ulike revyscener som ABC-teatret, Chat Noir, samt sommerrevyer.

I tillegg har han spilt en rekke roller både på film og fjernsyn. I 1983 regisserte han komedien, "Vi som elskar mor" på Det Norske Teatret.

Eikemo har også gitt ut to bøker, For open scene (1985) og Eldre engstelige fedres forening (2008).

Han er en prisbelønnet og høyt verdsatt kulturformidler. I 1979 fikk han Spellemannprisen I åpen klasse for sin fremragende formidling av diktene til Jacob Sande i albumet "Leser Jacob Sande".

For sitt scenearbeid med verkene til Sande mottok Eikemo i 1992 Kritikerprisen for enmannsforestillingen Jakob Sande & Jon Eikemo, trur eg…,

I 2007 ble Eikemo tildelt Norsk kulturråds ærespris for å ha nedlagt en betydelig innsats for norsk kulturliv. Den ærefulle prisen er tidligere gitt til størrelser som Alf Prøysen, Arve Tellefsen og Jon Fosse, blant mange.

Bakgrunn og livsløp

Jon Eikemo er født og oppvokst i Bergen. Han er skuespiller utdannet ved Statens Teaterskole og har også fullført to semestere ved Royal Academy of Dramatic Art i London. Et karakteristisk trekk ved Eikemos virke som artist er at han hele tiden har holdt på språket sitt.


Eikemo har også erfaring som fritidsbonde fra slektsgården Eikemo i Eksingedalen og er æresmedlem i World Wild Life Fund.